Manchester má nový centrálny park

Manchester má nový centrálny park

Bohatá industriálna história niekdajšej metropoly britského priemyslu sa podpísala pod nedostatok zelených zón v širšom centre mesta. V posledných rokoch sa situácia výrazne zmenila. V Manchestri pribudlo niekoľko verejných priestranstiev plných zelene. Pred niekoľkými týždňami bol sprístupnený aj nový centrálny park.

Centrálny park po rokoch čakania

Vyše 400-tisícovému mestu dlhé roky chýbal centrálny park, aké poznáme z iných svetových veľkomiest. Na mapu Manchestru sa dostal až po realizácii projektu Mayfield Park. Práve ten je považovaný za ústredný mestský park, ktorý sa má stať zeleným srdcom celého mesta. Tento štatút si získal rozlohou, polohou aj vybavením. Vybudovaný bol v opustenej štvrti pri železničnej stanici Piccadilly, kde sa našlo voľné priestranstvo umožňujúce vybudovať park s výmerou viac ako 6 akrov.Mayfield Park Manchester, Zdroj: studioegretwest.com

Park s tisíckami rastlín a stromov

Rozsiahla plocha v niekdajšej priemyselnej oblasti otvorila londýnskemu štúdiu Egret West, ktoré sa postaralo o návrh parku, možnosti dokorán. Autori mohli do návrhu zakomponovať desiatky stromov a tisícky rastlín. V celom areáli bolo údajne vysadených až 120 000 rastlín a kríkov. Spolu so 120 stromami obklopujú ihrisko, amfiteáter vytvorený z trávnika aj cestu na nábreží, ktorá vedie popri rieke The River Medlock.Mayfield Park Manchester, Zdroj: studioegretwest.com

Park ako súčasť mestskej štvrte

Nový park nie je samostatnou jednotkou. Jeho areál je priamo napojený na okolitú štvrť, ktorá vznikla v spomínanej bývalej priemyselnej oblasti. Mayfield Park je iba jednou z častí väčšej mestskej štvrte, ktorá pozostáva z rezidenčných aj obchodných zón. V štvrti stojí okolo 1500 domov, v blízkosti ktorých boli otvorené desiatky obchodných prevádzok ponúkajúcich rôzne druhy tovaru. Občiansku vybavenosť dopĺňajú športové plochy a po najnovšom aj Mayfield Park.Mayfield Park Manchester, Zdroj: studioegretwest.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: studioegretwest.com

Zdroj foto: studioegretwest.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon