5 krokov k úspešnej rekonštrukcii domu: Čo je potrebné zvážiť pred začatím projektu – 2.časť

5 krokov k úspešnej rekonštrukcii domu: Čo je potrebné zvážiť pred začatím projektu – 2.časť

Rekonštrukcia domu je veľmi individuálny proces. Každý starší dom má totiž svoje špecifiká a každý majiteľ rôzne možnosti a ciele. Podľa dlhoročných skúseností sú však odskúšané spoľahlivé postupy, podľa ktorých sa treba riadiť, aby projekt prebehol efektívne. Poďme na to od začiatku.

Naraz či postupne?

Z hľadiska efektívneho využitia času a zariadení je určite najlepšie urobiť rekonštrukciu domu naraz, no to je možné len vtedy, ak je k dispozícii dostatočný rozpočet a máte zatiaľ kde bývať. V niektorých starších domoch sa dá bývať hneď a rekonštrukciu robiť po častiach. Možno v takom staršom dome aj bývate a chcete ho obnoviť. Niektoré „starinky“ však treba podrobiť aspoň prvej vlne rekonštrukcie, aby ste sa mohli do nich nasťahovať. Zvážte svoje možnosti, aby ste zvolili správnu cestu. Prvým krokom je určiť si, ktoré časti domu chcete rekonštruovať.

Čiastočná či kompletná?

Staršie domy je určite potrebné zatepliť, aby sa ušetrila spotreba energie na ich vykurovanie a tiež dostatočná ochrana pred prehrievaním. Tieto stavby však ukrývajú aj mnoho tajomstiev, ktoré treba odhaliť a opraviť pri rekonštrukcii. Je však možné, že váš dom už má niektoré časti vynovené. Ak máte vymenené okná alebo novú podlahu, tieto kroky môžete preskočiť. Pozrite si osvedčený postup kompletnej rekonštrukcie domu, ktorý si môžete upraviť po svojom.

Zdroj: Dreamstime

Požiadajte o dotácie

Ak bol váš dom skolaudovaný alebo daný do užívania pred rokom 2013, oplatí sa požiadať o štátne dotácie z Plánu obnovy rodinných domov. Zistite si, či spĺňate podmienky, môžete získať 14 000 - 19 000 eur, čo je významný príspevok k rekonštrukcii. Prvé dve výzvy skončili pred nedávnom, no 10.3.2023 bude zverejnená nová výzva s upravenými a zjednodušenými podmienkami.

Postup pri kompletnej rekonštrukcii #1

Obhliadka domu – oplatí sa ju urobiť s odborníkom, ktorý preskúma všetky časti domu, prejavujúce sa vady a stav konštrukcií. Ak nemáte známeho stavbára, obráťte sa na špecialistov na inšpekciu nehnuteľností, ktorí majú s rôznymi poruchami veľa skúseností. Po takejto analýze vám bude jasnejšie, čo rekonštruovať a ako.

Žiadosti a ohlásenia - ak pri rekonštrukcii domu nenarušíte práva vašich susedov a nemáte v pláne zasahovať do nosných konštrukcií, postačí vám ohlásenie o drobnej stavbe. Žiadať o stavebné povolenie treba len vtedy, ak sa plánujete pustiť do budovania prístavby, alebo iných búracích prác, ktoré by zmenili vzhľad nehnuteľnosti, alebo jej dispozičné riešenie. Ktoré práce netreba ohlásiť úradom? Patrí medzi ne oprava fasády, výmena strešnej krytiny či odkvapových žľabov, rekonštrukcia oplotenia v prípade, že sa jeho pôvodná poloha nezmení, výmena okien a dverí či rekonštrukcia priečok, stien a podláh v interiéri.

Projekt – Slováci sa väčšinou zdráhajú osloviť projektanta s návrhom rekonštrukcie, pretože sú to pre nich peniaze navyše. Dobrý projekt však často môže skôr peniaze ušetriť. Skúsený projektant vám vypracuje energetické hodnotenie budovy, poradí vám vhodné zatepľovacie materiály, ktoré dokážu splniť normy a zároveň nezruinujú rozpočet. Zároveň dokáže navrhnúť riešenia opráv existujúcich porúch,

Búranie a demontáž – ak je potrebné niektoré časti konštrukcie domu odstrániť, odporúča sa postupovať systém „zhora dole“ – od strechy po podlahu. Zabezpečte si kontajner na stavebný materiál a odvoz odpadu na príslušný zberný dvor.

Potrubia, kanalizácia, elektrické rozvody – ak chcete opravovať tieto siete, obvykle si to vyžaduje „sekanie“, takže je ich optimálne zaradiť k búracím prácam. Zistite si ceny za tieto úkony vo vašej lokalite

Zdroj: Dreamstime

Oprava fasády a základov – v prvom bode sa zamerajte na základy a múry. Ak zbadáte, že vám v dome vlhnú steny, neváhajte, a začnite tento problém riešiť. Vlhké múry môže spôsobovať chýbajúce  zateplenie, prasknuté potrubie, poškodené dažďové žľaby či chýbajúca alebo nedostatočná hydroizolácia. Odborník vám poradí postup opravy, či stačí inštalovať hydroizoláciu, alebo treba pristúpiť aj k podrezaniu muriva, chemickej injektáži, sanačným omietkam či elektroosmóze. Pred zateplením treba múry očistiť, odstrániť aj trhliny, diery a nerovnosti.

Zdroj: Dreamstime

Výmena okien a dverí – mali by ste poznať stav okien. Ak ste ich sami nevymieňali, zistite si o nich čo najviac informácií. Ak sú v dobrom stave, netreba ich za každú cenu meniť, možno postačí dôkladná údržba okien. Ak sú už okná staré a nefunkčné, treba ich vymeniť. Najobľúbenejšie sú plastové okná kvôli cenovej dostupnosti, nemusíte sa však zamerať len na ne. Ak máte radi prírodné materiály, drevené okná sú pekným dizajnovým riešením a môžete ich aj opätovne renovovať brúsením a nátermi. Ak zainvestujte do okenných rámov z hliníka získate odolné a trvácne okná s moderným vzhľadom. Dnes je už dvojsklo štandardom, úspornejšie je však trojsklo. To sa však vyplatí len v prípade kompletného zateplenia. Hlavným parametrom pri výbere plastového okna je jeho tepelná izolácia. Výrobcovia preto udávajú údaj „priepustnosť tepla profilom“ (rámom). Udáva sa vo Wattoch na meter štvorcový a Kelvin (W/m2K). Dozviete sa z neho, koľko energie prepustí meter štvorcový rámu pri teplotnom rozdiely. Čím menší údaj, tým lepšie. Odporúčaná hodnota je medzi 0,8 až maximálne 1,2.

Zdroj: slovaktual.sk

Dôležité sú aj vchodové dvere, mali by dobre tepelne izolovať, zadržiavať hluk a najlepšie aj obsahovať bezpečnostný systém. Vchodové dvere sa najčastejšie predávajú ako drevené, plastové, oceľové (plechové) alebo hliníkové a každý typ má svoje plusy aj mínusy, s tým vám poradia odborníci

Zdroj: Dreamstime

Oprava a zateplenie strechy - strecha nie je iba krytina. Treba prezrieť krovy, zateplenie i hydroizoláciu, obvykle postačí krátka obhliadka skúseného majstra, ktorý to dokáže posúdiť. Ak odborník nájde na streche vážnejšie poruchy, je ich potrebné počas rekonštrukcie odstrániť. Keď  máte šikmú strechu a krov aj latovanie sú v poriadku, strecha nie je zatečená, ani nič nahnité, vtedy stačí vymeniť starú krytinu za novú a dôkladne ju zatepliť. Pri šikmých strechách je osvedčeným spôsobom zateplenie minerálnou vlnou minimálne medzi a pod krokvami. Takéto zateplenie zvládne aj zručný domáci majster, mal by mať však odbornú pomoc a precízne sa venovať detailom. Bezplatné online poradenstvo poskytujú aj výrobcovia tepelných izolácií. Ak plánujete obytné podkrovie a chcete priznať aj krokvy v interiéri, môže vám pomôcť aj zateplenie nad krokvami. Pri tomto zateplení sa používajú dosky z minerálnej vlny, polystyrénu alebo PIR panely a odporúča sa prenechať ho profesionálom.

Zdroj: Knauf Insulation

Rovné alebo ploché strechy na starších domoch sú z hľadiska úniku tepla veľmi kritickým miestom. Na vyriešenie problému netreba hneď stavať nový krov, stačí vymeniť hydroizoláciu a strechu zatepliť.

Zdroj: gamat.sk

Iným prípadom sú strechy s nízkym krovom alebo dvojplášťové pultové strechy, ktoré sú takmer ploché. Pri týchto typoch, a tiež pri starších strechách s neobytným podkrovím, povalou, dnes stačí zatepliť strop. Starším spôsobom je použitie roliek minerálnej vlny, čoraz častejšie sa však využíva zateplenie fúkanou alebo striekanou izoláciou. Tieto opatrenia sa dajú urobiť veľmi rýchlo, obvykle za 1 deň, no nedá sa robiť svojpomocne, lebo vyžaduje špeciálne zariadenie. Ako fúkaná izolácia sa dnes využívajú prírodné materiály – minerálna vlna, celulóza a drevovlákno. Z nich je však jedine minerálna vlna úplne nehorľavá a bez chemických prísad. Pri striekanej izolácii sa najčastejšie používajú mäkké PUR peny, vznikajú miešaním chemikálií v kvapalnej podobe priamo na stavbe. Tu si treba dať veľký pozor, pretože výsledná kvalita izolácie veľmi závisí od zručnosti realizátora a klimatických podmienok v čase striekania, izolačná vrstva nemusí byť rovnomerná.

Zdroj: fukaneizolacie.sk

Zateplenie fasády - Ak patríte medzi šťastných majiteľov nehnuteľnosti, ktorej múry sú dostatočne zateplené a neporušené, stačí ich vymaľovať. Mnohé staršie domy však potrebujú vrstvu tepelnej izolácie a ešte predtým aj odstránenie starej omietky a prípravu podkladu. Na zateplenie vonkajších stien sa využívajú najčastejšie fasádne dosky z polystyrénu alebo minerálnej vlny. Pre tých, ktorým záleží na priedušnosti stien, je dobrou voľbou minerálna vlna, ktorá je dobrou zvukovou izoláciou a nehorľavá. Dnes už väčšina majiteľov domov chápe, že hrúbka tepelnej izolácie pod 15 cm je nepostačujúca, rozhodovanie sa už skôr posúva na hodnoty 15 - 20 cm.  

Zdroj: Knauf Insulation

Pre staršie domy, ktorých steny majú tendenciu vlhnúť, je ideálny prevetrávaný systém zateplenia fasády, pri ktorom sa necháva vzduchová medzera na vetranie, no tento spôsob je finančne náročnejší. Aby ste sa vyhli chybám, oplatí sa prenechať práce na fasáde odborníkom. Zistite si orientačné ceny za tieto práce, vyskúšajte kalkulačku alebo sa poraďte s bezplatným online poradcom, pretože v súčasnosti sa dosť dynamicky menia.

Ďalšie kroky vysvetlíme v 3. časti článku.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, beevam.sk, kvalitnebyvanie.sk, housepro.sk, homebyknauf.sk, modrastrecha.sk

Zdroj foto: Dreamstime, slovaktual.sk, Knauf Insulation, fukaneizolacie.sk

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon