Rozhľadňu v Tirolských Alpách obložili ručne vyrobenými šindľami

Rozhľadňu v Tirolských Alpách obložili ručne vyrobenými šindľami

Začiatok letnej sezóny v horách sa blíži. Turisti si postupne vyberajú destinácie pre letné pobyty. Medzi najvyhľadávanejšie lokality budú aj tento rok patriť Tirolské Alpy. Jedna z ich oblastí umožní návštevníkom pozorovať divoký horský svet z rozhľadne obloženej ručne vyrobenými drevenými šindľami.

Dizajn, ktorý splýva s prírodným prostredím

S nápadom obložiť 13-metrovú vyhliadkovú vežu postavenú na okraji lyžiarskeho strediska nad rakúskou dedinkou Alpbach prišiel ateliér Snøhetta. Nórski architekti sú známi návrhmi využívajúcimi prírodné prvky v rôznych podobách, pomocou ktorých ich stavby zapadnú do akéhokoľvek prírodného prostredia. Svojej povesti neostali nič dlžní ani pri návrhu rozhľadne Top of Alpbachtal, ktorej dominantným estetickým prvkom je práve obklad zo šindľov.Top of Alpbachtal, Zdroj: Christian Flatscher

Klasický tirolský štýl a ručne vyrobené šindle

Šindľový obklad zdobí celú vonkajšiu časť hranatej stavby s kubickým tvarom, ktorá vyrástla na vrchu lyžiarskeho vleku vo výške 2030 m. n. m. Architekti vsadili na drevený šindeľ kvôli snahe navrhnúť budovu v prevedení, ktoré bude pripomínať starú tirolskú architektúru, čomu bol prispôsobený aj spôsob výstavby. Tento materiál bol zvolený aj kvôli dôrazu na šetrnejšiu realizáciu. K tej prispelo použitie ručne zhotovených šindľov z dielne miestnych výrobcov.     Top of Alpbachtal, Zdroj: Christian Flatscher

3-priestorová stavba s drevenou konštrukciou

Drevo nebolo pri výstavbe Top of Alpbachtal použité len v podobe vonkajších obkladových šindľov. Z prírodného materiálu je zhotovená celá konštrukcia 2-podlažnej stavby, ktorá bola vybudovaná na betónovom základe. Jej vnútorný priestor je rozdelený na 3 časti. Spodná časť sa využíva ako salónik. Na poschodí bola zriadená väčšia vyhliadková miestnosť umožňujúca výhľad cez veľkoformátové okno zasadené do drevenej konštrukcie. Schodiskom zo svetlého dreva sa dá dostať na otvorenú strešnú terasu, ktorá ponúka ďalekosiahly výhľad na Alpy.Top of Alpbachtal, Zdroj: Christian Flatscher

 

Zdroj: nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Christian Flatscher

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon