Bambusová reštaurácia so slamenou strechou vo Vietname

Bambusová reštaurácia so slamenou strechou vo Vietname

Tropické podnebie v južnej časti Vietnamu praje využívaniu bambusu ako obľúbeného stavebného materiálu. Exotická drevina si nachádza uplatnenie pri realizácii obytných aj komerčných projektov. Z bambusového dreva bola vybudovaná aj jedna z najnovších reštaurácií v juhovýchodnej oblasti Long Thành.

Bambusový pavilón so slamenou strechou

Bambus poslúžil ako dominantný stavebný materiál pri výstavbe reštaurácie Keeng Seafood. Domáca spoločnosť BambuBuild, ktorá sa zameriava na realizáciu moderných bambusových stavieb, ju v spolupráci s architektmi z ateliéru Tran Ba Tiep navrhla ako udržateľnú mestskú jedáleň pre širokú verejnosť. Reštaurácia bola postavená ako otvorený pavilón z bambusovej konštrukcie zastrešený geometricky tvarovanou slamenou strechou. Pri výstavbe sa použilo viac ako 5000 kusov z najpevnejšieho druhu bambusového dreva, ktoré sa spojili do ucelenej konštrukcie stojacej na betónovej základni.Keeng Seafood, Zdroj: Hyroyuki Oki

Dizajn inšpirovaný vietnamskou prírodou

Autori projektu si dali záležať na estetickej stránke stavby. Hlavnou požiadavkou bolo prísť s originálnym vzhľadom, ktorý bude odkazovať na typický charakter okolitej prírody. Dizajn reštaurácie Keeng Seafood sa opiera o krivky inšpirované exotickými drevinami rastúcimi vo Vietname. Strešné časti s paraboloidnými prvkami podopierajú prepletené bambusové „stĺpy“, ktorých vzhľad pripomína tvar palmy mangrovovej. Drevina známa aj ako nypa je tradičnou palmou rastúcou na brehoch riek pretekajúcich juhovýchodnou časťou krajiny.Keeng Seafood, Zdroj: Hyroyuki Oki

Zelená reštaurácia pojme 180 hostí naraz

Návrh reštaurácie s bambusovou konštrukciou kládol dôraz aj na praktickú stránku. Dizajnéri prišli s otvoreným priestorom bez stien, resp. priečok, ktorý zaistil dostatočné presvetlenie aj prevzdušnenie jedálenskej časti. Slamená strecha vyzdvihuje zelený charakter celého objektu a zároveň sa stará o komfort hostí. Gastronomické zariadenie pojme naraz až 180 ľudí, ktorí sú vďaka slamenej streche s výškou do 4 metrov chránení pred vetrom. Konštrukcia zapadá do okolitého prostredia s rozmanitou zelenou výsadbou. Exteriér oživujú viaceré druhy rastlín a drevín rastúcich vo voľnej prírode vo Vietname.Keeng Seafood, Zdroj: Hyroyuki Oki

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj foto: Hyroyuki Oki

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon