Strechu terminálu na letisku vo Florencii pokryjú vinice

Strechu terminálu na letisku vo Florencii pokryjú vinice

Originálny dizajn, praktický úžitok, tematické zameranie. Chystaný terminál na letisku v talianskej Florencii má byť celoeurópsky unikát. Jedinečným ho urobí strecha pokrytá vinicami.

Vinice s výmerou viac ako 7 hektárov

Florencia je jedným z hlavných centier vinárskych krajov v Taliansku. Ateliér Rafael Viñoly Architects tomu prispôsobil dizajn nového terminálu, ktorý sa stane centrom medzinárodného letiska v toskánskej metropole. Zdobiť ho bude šikmá strecha navrhnutá ako veľký vinohrad. Na strešnej ploche má byť vysadených 38 viničných radov. Ich celková plocha dosiahne 7,7 ha. Vypestovaný vinič sa umiestni do špeciálnych pivničných priestorov situovaných priamo pod zelenou strechou, kde bude mať vytvorené optimálne podmienky na dozrievanie.Zdroj: vinoly.com

Námestie priamo vo vnútri terminálu

Viac ako 30 radov viníc doplnia strešné okná, ktoré budú lemovať strechu terminálu. Okrem estetickej funkcie budú plniť aj praktickú úlohu. Ich veľkosť a umiestnenie zabezpečí prechod dostatočného množstva denného svetla do interiéru. V jeho strede vznikne väčší krytý priestor inšpirovaný vzhľadom námestia, ktoré sa prepojí s obchodnými a reštauračnými prevádzkami prístupnými širšej verejnosti. Priestory v okrajových častiach námestia poslúžia ako príletové, resp. odletové zóny.Zdroj: vinoly.com

Výstavba bude prebiehať v 2 etapách

Ateliér Rafael Viñoly Architects prispôsobil návrh nového terminálu s vinicami na streche požiadavke preorientovať letiskovú dráhu o 90 °. Tento krok pomôže odkloniť smer jazdy lietadiel od okolitých kopcov a zároveň predĺži dráhu o desiatky metrov. Plánované stavebné práce prebehnú v 2 etapách. Prvá fáza má byť hotová v roku 2026. Koniec druhej etapy bol predbežne naplánovaný na rok 2035. Priestormi nového terminálu s výmerou 50 000 m2 prejde podľa odhadov viac ako 5 mil. cestujúcich ročne.Zdroj: vinoly.com

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj foto: vinoly.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon