Trh s nehnuteľnosťami sa nadýchol, ceny bytov začali rásť

Trh s nehnuteľnosťami sa nadýchol, ceny bytov začali rásť

Po takmer dvoch rokoch poklesu cien bytov, ukazuje realitný trh na Slovensku od nového roka mierny rast, a to takmer vo všetkých krajoch a mestách. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk. Pozrite si aktuálne ceny bytov na Slovensku.

Slovenský realitný trh klesal viac ako 18 mesiacov, posledným rastovým kvartálom bol 2Q 2022. Na konci roku 2023 sa situácia konečne stabilizovala a môžeme vidieť mierny rast cien. Výraznejší posun vidno najmä pri 2-izbových bytoch, ktoré sú na slovenskom trhu najrozšírenejšie a je po nich aj najväčší záujem. Na zmeny trhu reagujú rýchlejšie. Pri poklese zlacneli medzi prvými a teraz rastú skôr, ako iné nehnuteľnosti. Ich ceny rástli nielen medzi kvartálmi 4Q 2023 a 1Q 2024, ale aj medziročne. Za prvý štvrťrok najviac stúpli ceny menších bytov v Košiciach (3,76 % - 10,42 %), Trnave (7,14 %), Nitre (5,34 %) a Trenčíne (5,22 %). Najvyšší medziročný rast zaznamenali Košice IV (7,41 %), ale mierne vzrástli aj Trenčín a Košice II a III. „Ponuka na trhu s bytmi je počas prvých 3 mesiacov roku stabilná. Nerastie ani neklesá. To je tiež dôležitý indikátor toho, že slovenský trh našiel novú rovnováhu,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 1Q 2024

Väčšie byty vždy reagujú na zmeny situácie pomalšie. Dlhšie si držia hodnotu a ich cena rastie pomalšie. Na začiatku roku 2024 však vidíme trend rastu aj pri 3-izbových bytoch. Medzi ťahúňov patria najmä obvody Košice I a Košice II, kde jednoznačne rastú ceny kvartálne (24,71 %, 4,79 %), dokonca aj medziročne (6 %, 7,36 %). Kvartálny posun smerom nahor vidíme aj v Žiline (4,22 %), Bratislave II (3,26 %) a Bratislave V (3,2 %). „Vzhľadom na klesajúcu infláciu nielen na Slovensku, ale aj v Eurozóne, sa dá očakávať, že ECB by mohla pristúpiť k znižovaniu úrokových sadzieb ešte v prvej polovici roka. To by mohlo prispieť k ďalšiemu zlepšeniu nálady na trhu s nehnuteľnosťami,“ dodáva Michal Pružinský.Dvojizbové byty

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

 

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 1Q 2024

Trojizbové izby

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Trhovereporty.sk

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon