Najviac spoločností v TOP 100 najväčších stavebných firiem sveta má Čína

Najviac spoločností v TOP 100 najväčších stavebných firiem sveta má Čína

Celkové tržby 100 najväčších stavebných firiem sveta za rok 2022 dosiahli 1,9 bil. USD. Najväčší podiel z tohto balíka si uchmatli stavebné firmy z Číny. Do najlepšej stovky sa ich dostalo viac ako 50.

Celosvetové prvenstvo pre CSCEC

Z viac ako 50 čínskych firiem vo vedúcej stovke sa vlani podarilo zarobiť najviac Čínskej štátnej stavebnej spoločnosti (CSCEC). Jej celkový ročný obrat dosiahol 305 mld. USD. Spolu s ďalšími 10 čínskymi firmami, ktoré mali spomedzi čínskych účastníkov v TOP 100 najvyššie tržby, zarobila viac ako 50 % z celkového objemu tržieb celej stovky. Ročné tržby 11 najväčších čínskych stavebných firiem sa vyšplhali na 1,048 bil. USD.

V TOP 100 aj 14 japonských firiem

O ázijskú dominanciu sa nestarajú iba čínske spoločnosti. Dvojciferný počet účastníkov má v rebríčku od spoločnosti Deloitte aj Japonsko. Z „krajiny vychádzajúceho slnka“ sa medzi 100 najväčších stavebných firiem za rok 2022 dostalo 14 zástupcov. Trio najlepších uzatvára USA s 13 firmami. Z európskych štátov si najlepšie viedlo Francúzsko, ktoré má v elitnom klube 100 najlepších 3 firmy.

Ročné tržby TOP 100 vzrástli o 1 %

Stovka firiem v rebríčku od Deloitte zinkasovala za svoju prácu počas minulého roka dokopy 1,9 bil. USD. V porovnaní s rokom 2021 sa jedná o 1 % medziročný rast. Vyššie tržby však nezastavili celkový pokles trhovej hodnoty spoločností z TOP 100. Tá zaznamenala takmer 15 % prepad a dosiahla 600 mld. USD. K priemernému dvojcifernému poklesu výrazne prispeli aj európske firmy, ktorých celková hodnota sa vlani znížila o 22 % napriek nárastu tržieb o 6 %.Zdroj foto: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon