Počet stavebných povolení pre nemecké byty sa prepadol o vyše 27 %

Počet stavebných povolení pre nemecké byty sa prepadol o vyše 27 %

Problém s nedostatočnou ponukou bytov v Nemecku sa v priebehu tohto roka ešte viac prehlbuje. Klesajúca stavebná aktivita na tamojšom bytovom trhu neprináša vyhliadky na pozitívny obrat. Nepriaznivý trend potvrdzuje aj pokles počtu stavebných povolení na výstavbu bytov za 1. polrok.

Vyše 135 000 stavebných povolení

Nemecké úrady vydávali v prvých 6 mesiacoch predchádzajúcich rokov bežne od 150 000 do 200 000 stavebných povolení na výstavbu bytov. Tento rok sa ich počet po dlhšom čase dostal pod hranicu 150 000. Podľa čísel nemeckého štatistického úradu Destatis bolo od januára do júna 2023 vydaných v celom Nemecku 135 200 stavebných povolení pre byty. V porovnaní s 1. polrokom 2022 je to o 50 600 stavebných povolení menej. Medziročný prepad dosiahol vyše 27 %.Zdroj: pixabay.com

Pokles pri novostavbách nad 30 %

Vyše 27 % medziročný pokles je priemerným výsledkom všetkých stavebných povolení pre byty, ktoré boli v priebehu 1. polroka v Nemecku vydané. Destatis do neho zahrnul stavebné povolenia pre byty v novostavbách aj prestavby. Vyšší pokles zaznamenali povolenia pre byty v nových bytových domoch, ktoré dlhodobo získavajú dominantný podiel z celkového počtu vydaných povolení. V 1. polroku 2023 ich bolo vydaných 111 500, takmer o 31 % menej ako od januára do júna minulého roka.

Pokles zvyšujú vyššie ceny a úroky

Zástupcovia nemeckých stavebných firiem upozorňujú, že pokles na úrovni vyše 20 % môže pokračovať aj v nasledujúcich monitorovaných obdobiach. Za hlavné príčiny pretrvávajúceho trendu označujú nárast cien energií a stavebných materiálov, ktoré predražili celkové náklady na realizáciu projektov. Brzdou zrýchlenia stavebnej aktivity je aj zdražovanie úverov. Vyššie úroky a nižšia dostupnosť úverových produktov sťažuje financovanie výstavby nových bytov a prispieva k celkovému poklesu stavebnej aktivity.Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj: destatis.de, TASR – tasr.sk
Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon