Realitní experti v Nemecku očakávajú vyše 2 % pokles cien domov

Realitní experti v Nemecku očakávajú vyše 2 % pokles cien domov

Pokles cien nemeckých rodinných domov sa s príchodom nového roka nekončí. Aspoň nie podľa realitných expertov. Viacerí z nich očakávajú ďalšie zlacňovanie. Pokles cien by mal prekročiť 2 %.

Domy môžu zlacnieť o 2,8 %

Nemeckí experti na reality sa podelili o svoje očakávania spojené s vývojom cien rodinných domov v rámci nedávneho prieskumu. Zúčastnilo sa ho 14 z najväčších nemeckých expertov na realitný trh. Ich predpovede hovoria jasne. Priemernú cenu rodinných domov v Nemecku čaká ďalší pokles. V nadchádzajúcich 12 mesiacoch by mohol dosiahnuť úroveň 2,8 %.Zdroj: pixabay.com

Odhad poklesu cien sa zvýšil

Vzhľadom na aktuálny vývoj na nemeckom realitnom trhu sa predpovede expertov zmenili. Odhad poklesu cien sa v porovnaní s výsledkami z predošlého prieskumu zvýšil. Augustový prieskum predpovedal na rok 2024 nulový rast, resp. pokles cien. Ďalší prieskum vykonaný o 3 mesiace neskôr predpovedá, že ceny nemeckých domov v tomto roku klesnú o uvedených 2,8 %.

Ceny tlačí nadol rast úrokov

Experti zdôvodňujú svoje prognózy dôsledkami vysokého nárastu úrokových sadzieb. Drahšie hypotéky vyvolali na nemeckom realitnom trhu menšiu krízu. Zníženie dostupnosti úverov sa podpísalo pod rýchly pokles dopytu po domoch zo strany kupujúcich. Aktuálny stav zhoršuje aj prepad stavebnej produkcie v dôsledku vyšších úrokov a nižšieho dopytu po domoch. Ten má pretrvávať aj v roku 2024, čo ovplyvní priebežný vývoj cien nehnuteľností.Zdroj: pixabay.com

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon