Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

To, že vo svete existujú veľké rozdiely medzi bohatými a chudobnými, je každému pomerne známe. Aj na Slovensku existujú veľké rozdiely medzi tými, ktorí majú viac finančným prostriedkov a tými, ktorí ich majú menej. Každý žije svoj život v rámci svojich možností a zaobstará si také ubytovanie na aké má financie.

Vo svete si chudobní ľudia začali vytvárať rôzne kolónie na okraji miest, kde bývajú naozaj tí najchudobnejší. Volajú ich slumy. Motívom chudobného života sa inšpirovali dokonca aj mnohí filmári, aby svetu ukázali, ako žijú ľudia vo veľkej chudobe. Určite si mnohí z vás pamätajú na film Milionár z chatrče. Na svete však existuje veľa takýchto slumov a my vám ponúkame nahliadnutie do niektorých z nich.

Slumy sú časti mesta, ktoré sú obývané zväčša tými najchudobnejšími a sociálne najslabšími vrstvami obyvateľstva. Nachádzajú sa na okraji najväčších miest. Pre slumy je najviac charakteristické to, že tam vládne vysoká kriminalita, je tam obrovská nezamestnanosť, častý výskyt samovrážd, nízka vzdelanostná úroveň, veľká finančná bieda a ľudia tam žijú iba v naozaj provizórnych obydliach. Slumy nie sú založené na nejakom rasovom etnickom alebo náboženskom zložení obyvateľov, ako to býva napríklad v getách. Vzhľadom na to, že je v slumoch obrovská chudoba, obyvatelia nie sú schopní tieto obydlia opustiť.  Ľudia sa tu každý deň strachujú o svoje životy a základné ľudské potreby ako voda či jedlo, sú pre nich len každodenným prianím.

Slum Rio de Janeiro.

Toto mesto ľudia najviac poznajú vďaka karnevalom a bohémskemu spôsobu života. Turistu tu radi chodia vďaka množstvu pamiatok a úžasnému oddychu, ktoré mesto ponúka. Bohužiaľ, každá minca má dve strany a aj toto mesto plné zábavy má svoju odvrátenú stranu.  Nachádzajú sa tu slumy, ktoré sú domovom až milióna ľudí. Mnoho ľudí v meste a malý počet bytov ich vyhnal na okraj mesta, kde si museli vytvoriť svojpomocne príbytky z toho, čo mali po ruke. Ľudia, ktorí žijú v týchto podmienkach tvoria až 20% z celkového počtu obyvateľov.

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Slumy v Indii

V Indii žijú v slumoch desiatky miliónov ľudí. V každom väčšom meste sa na jeho okraji nachádza slum, v ktorom žije tá najchudobnejšia hŕstka obyvateľstva. Väčšina indických slumov leží na brehoch riek, mestských kanálov, pod mostami a pozdĺž ciest a železníc. Vláda sa snaží bojovať proti tomuto druhu obydlí tak, že postaví nové byty, do ktorých sa obyvatelia presťahujú. Ľudia v slumoch si však obydlia v mnohých prípadoch nevybrali dobrovoľne. Dohnala ich tam finančná situácia. Problémom je aj to, že v slumoch neexistuje žiadna kanalizácia a všetok odpad, ktoré produkujú slumy ide do riek. V období dažďov odvšadiaľ vyliezajú myši, potkany  a hady.

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiachObrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiachObrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiachObrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Slum Kibera

Tento slum sa nachádza v blízkosti mesta Nairobi, 5 km od centra. Kibera patrí medzi najväčšie slumy v Nairobi.  Je tu obrovská miera nezamestnanosti a tí, ktorým sa podarí pracovať zarábajú menej ako jeden dolár na deň. Je tu mnoho prípadov prepadov a znásilnení a sa šíria sa tu mnohé choroby, napríklad AIDS. Pitná voda je tu len veľkou vzácnosťou, a preto sa tu kvôli zlej hygiene šíria rôzne choroby. Väčšina z obyvateľov si nemôže dovoliť ani základnú zdravotnú starostlivosť. Vláda sa snaží vyriešiť problémy týchto ľudí tak, že dala postaviť nové byty, do ktorých by sa mali ľudia presťahovať

Obrovská chudoba vo svete: Takto žijú ľudia v najúbohejších štvrtiach

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon