Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Slovenský realitný trh sa v roku 2016 nesie v znamení kontinuálneho nárastu cien nehnuteľností. 

Z pohľadu počtu predaných rezidenčných nehnuteľností v novostavbách a zníženia celkového objemu voľných bytov na trhu bol 3. štvrťrok zatiaľ najsilnejší v roku 2016. Očakáva sa však, že aj posledné mesiace tohto roka potvrdia rast dopytu a cien  nehnuteľností, čo ovplyvňuje aj avizované sprísnenie podmienok pre poskytovanie úverov od začiatku roku 2017.  

Podľa portálu Nehnuteľosti.sk, lídra na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe, ceny bytových jednotiek  vzrástli v 3. štvrťroku 2016 v priemere o 5,5% oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Najvýraznejší priemerný medziročný nárast zaznamenal Žilinský kraj o 10,5%, kde sa cena bytu dostala na 832 eur za meter štvorcový. V porovnaní s minulým rokom je to rozdiel 79 eur. Kým v minulosti stál priemerný 2-izbový byt v Žiline 63-tisíc eur, dnes by kupujúci rovnakú nehnuteľnosť pod hranicu 75-tisíc hľadal len ťažko. Druhú priečku obsadil Nitriansky kraj s nárastom o 7,7%. Ten predbehol aj silný Bratislavský kraj, nárast 7,3%, kde sa priemerná cena za meter štvorcový pohybuje na úrovni 1818 eur za meter štvorcový. Táto cena je viac ako dvojnásobne vyššia oproti ostatným krajom Slovenska. Naopak v Košickom a Banskobystrickom kraji došlo k miernemu medziročnému poklesu okolo 3%. Tieto kraje ovplyvňujú aj ekonomicky slabé okresy, ktoré majú väčšie zastúpenie práve v týchto častiach Slovenska.

 Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom

Portál Nehnuteľnosti.sk porovnal priemerné ceny aj jednotlivých kategórií bytov. Najvyšší nárast cien v 3. štvrťroku 2016 oproti rovnakému obdobiu minulého roka na Slovensku zaznamenali jednoizbové byty, konkrétne o 11,2%. Cena sa tak dostala na 1649 eur za meter štvorcový, čo predstavuje rozdiel až 166 eur. Nasledujú dvojizbové byty s nárastom 9,2% a trojizbové s nárastom priemernej ceny za meter štvorcový o  9%. Najmenej cena rástla pri päťizbových bytoch – 5,2%. Ešte menším percentom – 2,4% rástla priemerná cena za meter štvorcový pri rodinných domoch, kde v 3. štvrťroku 2015 narástla z 1063 eur na tohtoročných 1089 eur.

Slováci majú dlhodobo porovnateľný záujem o segment bytov a rodinných domov, uvádzajú Nehnuteľnosti.sk. Až 35,38% používateľov sa v 3. štvrťroku 2016 zaujímalo o kúpu bytu. Za nimi, v tesnom závese, nasleduje kategória rodinné domy, o ktoré prejavilo záujem 33,45% používateľov. Najväčší dopyt je po nehnuteľnostiach v Bratislave. Až 20,17% používateľov hľadalo byt alebo dom v tejto lokalite. Druhé v poradí sú Košice s 5,48% a nasleduje Trnava s 4,43%. 

 Ceny nehnuteľností vyššie o 5,5% ako pred rokom 

Štatistiky uvádzajú, že Slováci najradšej bývajú vo vlastnej nehnuteľnosti. Tento fakt potvrdzujú aj dáta portálu Nehnuteľnosti.sk, ktoré uvádzajú, že väčšina z návštevníkov tejto webovej online inzercie prezerá inzeráty nehnuteľností  určené na predaj, v menšej miere to sú prenájmy, hlavne vo väčších mestách. Podľa prieskumu, ktorý pre portál Nehnuteľnosti.sk realizovala agentúra TNS Slovakia*, až 76% ľudí, ktorí zvažujú kúpu nehnuteľnosti, plánuje na hľadanie bytu či domu využiť internet. Najčastejším dôvodom návštevy portálov je prezeranie ponuky nehnuteľností a hľadanie informácii o cenách. Portál Nehnuteľnosti.sk je s mesačnou návštevnosťou viac ako 530 000 reálnych používateľov lídrom na slovenskom trhu online inzercie v realitnom segmente.

(Zdroj: AIMmonitor - IAB Slovakia - Gemius - Nielsen Admosphere Slovakia, 11/2016, RU, PV, Visits, Zdroj: gemiusExplorer - IAB Slovakia - Gemius - Nielsen Admosphere Slovakia, 10/2016, RU)

*Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia exkluzívne pre potreby portálu Nehnuteľnosti.sk v období od 28.12.2015 do 22.1.2016 na vzorke 1000 respondentov.

Diskusia

Podobné články

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Podunajské Biskupice v Bratislave sa nepýšia práve bezchybnou povesťou, no nová výstavba ich rozhodne neobchádza. Obraz mestskej časti poupravujú viaceré developerské projekty, ktoré lákajú novým bývaním na pomerne slušnej úrovni. Do miestnej ponuky s nehnuteľnosťami pridávajú Sympatia Group a LeiLa, s.r.o. súbor Laurin dvor. Klientov môže okrem pestrej zostavy bytov, a to štartovacích i rodinných, osloviť komfort neštandardne vybaveného areálu s...
Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon