Byty vo veľkých mestách v závere minulého roku už prekonali úroveň 2008

Byty vo veľkých mestách v závere minulého roku už prekonali úroveň 2008

Ceny bytov v závere roku 2016 prekonali hodnoty z roku 2008. Byty vo veľkých mestách sú na cenovej úrovni, na akej ešte neboli. Po dlhodobejšom stabilnom období v predošlých rokoch, rok 2016 zaznamenal zvýšenú aktivitu na trhu s nehnuteľnosťami, čo sa prejavilo v raste cien. Rast bol výraznejší ako v predošlom období. Po slabšom období akceleruje aj aktivita developerov, čím sa našťastie vytvára dostatočná ponuka, aby sa trh s nehnuteľnosťami nedostal do bubliny. Lacné peniaze pre bankový sektor a teda aj nízke úrokové sadzby hypoték sú fundamentom na rast trhu, ale zároveň zvyšujú z dlhodobého hľadiska priblíženie sa k cenovému stropu cien nehnuteľnosti a tým aj neskoršiu korekciu cien.

Zdroj: Adobe Stock

V Bratislave sú historické ceny prekonané najmä pri bytoch, o ktoré je najväčší záujem. 2-izbové byty sú už približne o 4,5% drahšie a 3-izbové o 9,5% v celobratislavskom priemere ako hodnoty z roku 2008, vyplýva to z analýzy portálu Nehnuteľnosti.sk.  Zaujímavosťou sú staršie byty v bratislavskom Starom meste, kde sa k maximám z roku 2008 trh iba približuje. Oproti tomu ceny novostavieb narástli najviac práve v Starom meste. Vysvetliť sa to dá najmä tým, že Staré mesto ponúka len nadštandardné novostavby, kým iné mestské časti majú zastúpený aj stredný alebo nižší segment. 

Byty vo veľkých mestách v závere minulého roku už prekonali úroveň 2008Zdroj: Reality.sk

Dôležité ponaučenie z krízových rokov sa odzrkadľuje v niektorých bratislavských okresoch v segmente novostavieb. Napriek tomu, že priemerná celková cena ešte nie je na úrovni roku 2008, cena za m2 je už vyššia. Z tohto poznania sa poučili developeri, ktorí pre dnešný trh pripravili menšie 2 aj 3-izbové byty, v porovnaní s projektami, ktoré boli kreslené pred rokom 2008. Nastal tu tak paradox – novostavby sú v absolútnych cenách lacnejšie, aj keď sú drahšie na m2, ako v roku 2008. 

Byty vo veľkých mestách v závere minulého roku už prekonali úroveň 2008Zdroj: Reality.sk

Túto situáciu potvrdili štatistické údaje portálu Nehnuteľnosti.sk aj v ostatných krajských mestách a v sledovanom segmente 2 a 3-izbových bytov zaznamenali vyššie ceny ako v mýtickom predkrízovom roku 2008. Napríklad Nitra je približne už o 10% drahšia a Košice približne o 8%. Výnimku tvoria mestá ako Trnava a Trenčín, ktoré zatiaľ ešte stále nedosiahli úroveň najvyšších cien z minulosti.

Byty vo veľkých mestách v závere minulého roku už prekonali úroveň 2008Zdroj: Reality.sk

Dnešná situácia na realitnom trhu je oproti roku 2008 pozitívnejšia v úrokových sadzbách hypoték, ako aj v mzdových priemeroch a zvyšujúcej sa zamestnanosti. Priemerná mesačná mzda v hospodárstve v roku 2008 dosiahla úroveň 723 €, v roku 2016 je na úrovni 890 €, čo je nárast o 23%. Treba si uvedomiť, že podiel zamestnancov v dobre platených odvetviach ako je IT, financie, média, stále rastie. Výraznejší rozdiel je v hypotékach, kde v roku 2008 boli sadzby na úrovni okolo 6% pri jednoročnej fixácii. Dnes sa priemer pri jednoročnej fixácii nových úverov, podľa NBS, pohybuje na úrovni 2%. Aby sme pochopili rozdiel, tak pri 6% úrokovej sadzbe je splátka 70.000 € úveru vo výške 420 €, a pri 2% je 260 €. Rovnaká splátka (420 € ako v roku 2008) dnes preto vychádza pri úvere až vo výške 110.000 € (počítané pri 30 ročnej splatnosti). Kupujúci si tak môže dnes požičať oveľa viac peňazí a preplatí oveľa menej ako v roku 2008.

Zdroj: Reality.sk, NBS, ŠÚSR

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon