Prvý slovenský mrakodrap má základy

Prvý slovenský mrakodrap má základy

Za úspechom projektu Eurovea stojí určite viacero činiteľov, jedným z najvýraznejších je však bezpochyby lokalita. Podobne ako v iných mestách na svete aj tu funguje príťažlivosť vodného elementu, vďaka kontaktu s Dunajom sa rýchlo stal obľúbeným cieľom obyvateľov i návštevníkov Bratislavy. Developer JTRE chce na tento úspešný koncept nadviazať.

etgEUROVEA CITY; Zdroj: JTRE

 

Základy nového mrakodrapu

V okolí sa v súčasnosti pracuje na budovaní novej štvrte EUROVEA CITY. Jej súčasťou bude okrem rozšírenia existujúceho nákupného centra prvý slovenský mrakodrap EUROVEA TOWER, ktorý v druhej polovici septembra zaznamenal dôležitý míľnik. Prebehlo trojdňové nepretržité betónovanie základovej dosky s hrúbkou do 3 metrov.

PetZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

etbZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

 

Do celého procesu boli zapojené 3 betonárky, pre istotu boli v pohotovosti dve záložné. Betón do stavebnej jamy pumpovali 3 mobilné pumpy, pričom v technických prestávkach ich dopĺňala jedna „záskoková”, pre prípad potreby bola prichystaná 1 ďalšia. Na stavenisko bolo privezených 7 050 m³ betónu, autá s domiešavačmi sa otočili viac ako 630-krát. Celková hmotnosť oceľovej výstuže dosiahla 1 880 ton, najhrubšie prúty s dĺžkou 12 metrov a priemerom 4 centimetre vážili po 120 kilogramov. Počas jednej smeny sa na betonáži podieľalo 40 pracovníkov.

etaZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

etZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

Ako uviedol Ľuboš Kaštan, projektový manažér JTRE: „Pred samotnou realizáciou najhrubšej základovej dosky pod bytovým domom, aká sa kedy na Slovensku vystužovala a betónovala, bolo potrebné vykonať veľa krokov. Okrem toho, že základy prvého slovenského mrakodrapu navrhovali najlepší odborníci na statiku, nezávisle sme preverovali správnosť riešenia druhým statikom, ktorý robil audit návrhu a kontroloval správnosť navrhovaného riešenia. Aby sme overili vlastnosti zemín z geologického prieskumu, urobili sme skúšky pilót, ktoré nám ukázali reálnu nosnosť podložia a tým potvrdili správnosť návrhu. Po mesiaci prác na viazaní výstuže v tejto doske pristupujeme k samotnej betonáži.“

Zhotovitelia hrubej stavby – základových dosiek a železobetónových nosných konštrukcií sú stavebné spoločnosti VHS-PS, s.r.o. a združenie EUROVEA 2 pozostávajúce z vedúceho člena, spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s.r.o. a spoločnosti SYTIQ a.s.

eteZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

etdZáklady - výstavba; Zdroj: JTRE

Pri výstavbe má pomáhať 14 žeriavov, prvý, takmer 91 metrov vysoký, určený pre realizáciu nákupného centra pribudol v máji. K zaujímavostiam patrí tiež žeriav, ktorý bude najvyšší na Slovensku a porastie priebežne s mrakodrapom. 

 

Bývanie pri Dunaji zaujalo

EUROVEA CITY sa postupne formuje na ploche medzi Dunajom a ulicou Landererova. Aktuálne prebiehajúci projekt EUROVEA 2 zahŕňa časti „Rozšírenie nákupného centra”, dva rezidenčné objekty „EUROVEA TOWER” a „EUROVEA RIVERSIDE”, ďalej „Pribinova X” „Pribinova Y”, „Podzemné garáže”, „Predĺženie dunajskej promenády”„Mestský bulvár Pribinova” a „Prepojenie promenády s autobusovou zastávkou na Moste Apollo”, v oblasti prezývanej “downtown” tak vzniká komplexne riešená zóna s ambíciou vytvoriť pre ľudí ďalšie atraktívne priestory. 

 

etfEUROVEA CITY; Zdroj: JTRE

etiEUROVEA CITY a Mrakodrap EUROVEA TOWER; Zdroj: JTRE

etcEUROVEA CITY; Zdroj: JTRE

Bývanie pri rieke pritiahlo pozornosť mnohých klientov, vypredaných je viac ako 70 % z 485 rezidencií. K hlavným lákadlám môžeme určite zaradiť pokračovanie populárnej dunajskej promenády. V podobe aj nového nábrežného parku zaberie územie s výmerou 25 000 m², v rámci neho by mal širšiu verejnosť prilákať „aktivity park” rozdelený podľa vekových kategórií na tri časti.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

V návrhu kampusu pre ESET sa architekti postavia aj k výzvam, ktoré priniesla pandémia

Premena „Cvernovky" pokračuje

Rezidenčný projekt v „Malom Rime" prepojí dve časti mesta

 

Zdroj: Novostavby.sk, JTRE

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon