Chcete si kúpiť dom? Zistite čo Vás všetko čaká...

Chcete si kúpiť dom? Zistite čo Vás všetko čaká...

v Podcasty

Bývanie v rodinnom dome nie je úplne pre každého. Aj keď má dom nespočetne veľa výhod, spája sa s ním aj množstvo povinností, na ktoré nemusí byť človek snívajúci o vlastnom dome, vždy pripravený. Ak váhate či sa vybrať touto cestou k Vášmu vysnívanému bývaniu alebo ste už rozhodnutí pre dom, no neviete čo vás vlastne čaká, tak Vám určite poradíme v rozhovore s prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Jánom Palenčárom.

Viac o tom:  

  • či je lepšie si kúpiť starší dom alebo postaviť nový 
  • ako si správne vybrať pozemok 
  • ako nájsť dobrú stavebnú firmu pre postavenie vášho domu 
  • čo všetko musím splniť pre kolaudáciu domu 

si vypočujte v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk v rozhovore s prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Jánom Palenčárom. 

 

 

Najprv si stanovte svoje priority 

Pri kúpe domu či bytu si je vždy dobré zhodnotiť čo je pre Vás najdôležitejšie. Či je pre Vás  väčším prínosom dobrá dopravná dostupnosť a kvalitná infraštruktúra - blízkosť škôlok, škôl, krúžkov, športovísk, zdravotných stredísk alebo Vám naopak neprekáža niekedy aj jedno či dvojhodinové dochádzanie do mesta, ale radšej chcete mať svoj pozemok, blízkosť do prírody a vidiecke prostredie. „Mladým ľuďom často radím, že ak chcú ako svoje úplne prvé bývanie dom v satelite na vidieku, nech si zvážia aj to, že prídu deti. To má totiž takisto vplyv na dopravnú dostupnosť do škôlok, škôl, krúžkov. Aby sa potom nestali otrokmi cestovania,“ vysvetľuje prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár.  

PalencarZdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dôveruj, ale preveruj a pri dome dvojnásobne 

Preveriť si právny stav hotového domu je podľa šéfa NARKS Jána Palenčára oveľa náročnejšie ako pri byte. „Či je pozemok, na ktorom sa rodinný dom nachádza, prístupný z verejnej komunikácie - to súvisí s právnym stavom. Či náhodou prístup k môjmu rodinnému domu nie je cez iný súkromný pozemok, čo v budúcnosti môže byť problém a obmedzenie pre mňa. Takisto to môže byť problémom pre financujúcu banku v prípade žiadosti o hypotéku.“ Tieto informácie je možné preskúmať v katastrálnej mape na základe jednotlivých parciel. Dôležité je preveriť si aj právny stav inžinierskych sietí prostredníctvom zmlúv s jednotlivými dodávateľmi sietí, ktorí zabezpečujú elektriku,  plyn, vodu či kanalizáciu. Treba si dať pozor aj na to, či náš potenciálny dom nie je zaťažený tretími osobami či už ide o súdne spory alebo práva dožitia. Toto sa dá vyhľadať z listu vlastníctva. Aktuálnu ponuku domov a pozemkov na celom Slovensku nájdete na www.nehnutelnosti.sk.  Na inzeráty môžete jednoducho reagovať cez formulár alebo priamo zavolať realitnému maklérovi, ktorý danú nehnuteľnosť predáva a dohodnúť si s ním obhliadku. Alebo si stiahnite aplikáciu Nehnutelnosti.sk rovno do mobilu a aktuálne ponuky bytov a domov budete mať priamo po ruke. 

Ak sa nevyznáte, nebojte sa vyhľadať odborníka  

Základom dobrej kúpy nehnuteľnosti je aj preverenie jej technického stavu. Pri staršom dome je dôležité pozrieť si v akom stave je statika a hydroizolácia rodinného domu a napojenie inžinierskych sietí. Ich oprava totiž býva finančne náročná. „Ak nie som si istý, či naozaj tá prasklina v suteréne súvisí povedzme so statickou poruchou, ak nie som si istý či zatekajúca strecha súvisí s prasknutým strešným plášťom alebo s nejakým statickým problémom krovu, tak tu je dobré si prizvať odborníka, ktorý mi pomôže zorientovať sa v týchto stavebno-technických vadách,“ odporúča Palenčár. Pri novostavbách sa zase môže objaviť problém s vlhnutím stien napríklad v suteréne. Závažnosť vlhnutia sa dá ľahko odhaliť odmeraním vlhkosti. Často ide o zle spravenú izoláciu, ktorá Vám môže časom zásadne komplikovať život a jej náprava stojí nemalé peniaze. 

Výber pozemku dokáže ovplyvniť kvalitu bývania 

Ak ste sa rozhodli, že si chcete postaviť radšej dom na mieru podľa Vašich predstáv, prvé čo musíte urobiť, je vybrať si pozemok. Základom je vybrať si lokalitu, veľkosť pozemku a to čo má daná plocha pre Vás spĺňať. Netreba zabúdať napríklad na orientáciu na svetové strany. Ovplyvní to prirodzené osvetlenie Vášho budúceho domu. Možnosť pripojiť sa na inžinierske siete z pozemku je ďalším dôležitým faktorom, ktorý dokáže ovplyvniť budúce bývanie. To že inžinierske siete sú v blízkosti  pozemku, ešte neznamená, že sa Vám na ne správcovia sietí dovolia napojiť.  

Pri projekte domu nezabúdajte na šatník, špajzu či pracovný kút 

Mnohé firmy dnes ponúkajú katalógové rodinné domy, ktoré si viete prispôsobiť a sú aj finančne lacnejšie ako si dať vyrobiť projekt na mieru. „Je len otázka či usporených pár tisíc eur a teraz nejdem hovoriť, že to je málo peňazí - je z dlhodobého hľadiska lepšie riešenie, ako si naozaj nechať navrhnúť presne pre mňa šitý rodinný dom. Práve architekt je ten, ktorý Vás sprevádza tým procesom, tými potrebami, ktoré máte. To čo sa Vám páči na prvý pohľad v katalógu, nemusí byť to, čo Vám bude vyhovovať aj za pár rokov a práve tu je tá úloha architekta poradiť Vám a pripraviť to najlepšie, čo pre Vás bude vhodné aj do budúcna,“ radí prezident NARKS Ján Palenčár. Pri projektoch sa totiž často stáva, že ľudia zabudnú na dôležité veci, ktoré im potom v domácnosti chýbajú. Najčastejšie ide o priestory pre šatník, špajzu, práčovňu či pracovný kút. Často sa tieto miestnosti podceňujú a následne sa ich snažia niektorí po rokoch dobudovať. Hotová stavba sa však už ťažko prispôsobuje ďalším potrebám.   

Vybavenie stavebného povolenia môže trvať aj niekoľko rokov 

Ak máte šťastie povolenie k stavbe môžete získať aj do pol roka. Úrady však majú rôzne termíny na rozhodnutia v rámci celého Slovenska. Strastiplnú cestu za stavebným povolením zvládnete aj sami, otázne však je koľko času, energie a nervov môžete do vybavovania investovať. Obrátiť sa môžete v tejto veci podľa Palenčára aj na odborníkov: „Či už na realitnú kanceláriu, ale v tejto oblasti sa pohybujú špecializované firmy, ktoré sa zaoberajú inžinieringom a zabezpečujú komunikáciu s úradmi.“ Často ich služby využívajú aj samotní projektanti. Pri projekte domu je nesmierne dôležitá územno-plánovacia informácia danej obce či mesta, ktorá presne určuje podmienky zastavania, zastavanú plochu, výšku stavby, tvar strechy, odstupové vzdialenosti či uličnú čiaru. Podľa nej sa musí riadiť architekt pri návrhu, aby mohol vypracovať projektovú dokumentáciu k domu. Aby Vám stavebné povolenie nezamietli, musia byť všetky parametre z územno-plánovacej informácie splnené. Podrobnejšie detaily riešia ešte aj územné plány zón, podľa ktorých viete už veľmi presne čo a za akých podmienok môžete postaviť. Pokiaľ sa projektant/architekt pohybuje v rámci týchto pravidiel, tak by s vybavením stavebného povolenia nemal byť problém. Pri špeciálnych stavebných zámeroch je vhodné navštíviť aj samotný stavebný úrad. Ak sa plánujete čoskoro presťahovať do nového bývania a potrebujete zároveň predať aj svoj súčasný byt či dom, vyskúšajte našu novú službu Chcem oceniť nehnuteľnosť a zistite akú cenu má Váš súčasný domov na realitnom trhu.    

Autor: Zuzana Majerčíková

Diskusia

Podobné články

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Kúpiť nehnuteľnosť alebo radšej počkať? Kúpa nehnuteľnosti je pre mnohých z nás jednou z najväčších investícií v živote. No a vybrať tú správnu nehnuteľnosť je pre nás kľúčové. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, tak je dobré sledovať aj aktuálnu situáciu na realitnom trhu. A práve o nej sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s analytikom portálu Michalom Pružinským.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon