V talianskej Kalábrii postavili unikátny kostol inšpirovaný prírodou

V talianskej Kalábrii postavili unikátny kostol inšpirovaný prírodou

Žiadny okázalý dizajn, honosné konštrukcie ani luxusná výzdoba z drahých materiálov. Nový kostol v malom kalábrijskom mestečku je opakom pompéznych chrámov v Ríme alebo v iných talianskych katolíckych baštách. Jeho autori vsadili na skromný, no o to unikátnejší dizajn inšpirovaný prírodou.

Zdroj: Duccio Malagamba

Na unikátny kostol sa čakalo 10 rokov

Unikátna sakrálna stavba, za akú považuje Kostol Santa Maria Goretti niekoľko talianskych expertov na sakrálnu architektúru, je novou ozdobou zhruba 3-tisícového mesta Mormanno. Dokončený a slávnostne otvorený bol pred koncom predošlého roka po 10 rokoch od prípravy návrhu. O ten sa postaral architekt Mario Cucinella, ktorý prišiel s jednoduchým projektom založeným na nekonvenčnom nadčasovom vzhľade inšpirovanom prírodnými formami.Zdroj: Duccio Malagamba

Interiér navodzuje dojem ako v jaskyni

Prírodné formy vidieť najmä v interiérovej časti. Tej vládnu sivo-hnedé steny s kamenným vzhľadom, nad ktorými sa týči vysoký strop. Celý priestor je prevzdušnený a minimalisticky zariadený, vďaka čomu navodzuje dojem ako v jaskyni. O skromnú výzdobu sa starajú biele zvlnené závesy visiace rovno zo stropu. Vlny poslúžili ako námet aj pri realizácii vonkajšieho vzhľadu ozdobeného podsvieteným krížom s vlnitými krivkami. Ten je súčasťou vchodu, ktorý má podobu prierezu na jednej zo 4 betónových apsíd tvoriacich kompozíciu stavby.Zdroj: Duccio Malagamba

Kostol je zasvätený najmladšej svätici

Nový kostol sa okrem unikátneho dizajnu môže pochváliť aj patrónkou, za ktorej životom je silný príbeh. Tou je Maria Goretti, ktorá je najmladšou ženskou sväticou v katolíckej cirkvi. Dožila sa len 12 rokov. Umrela v roku 1902 na následky niekoľkých bodnutí nožom, ktoré jej uštedril istý 18-ročný mladík po tom, čo sa nepodvolila jeho pokusu o znásilnenie. Pápež Pius XII. ju v roku 1950 vyhlásil za svätú. Kanonického aktu sa po 27-ročnom pobyte vo väzení a sebareflexii spôsobenej údajným snom o stretnutí s Mariou zúčastnil aj samotný vrah. Podľa jeho slov mu v sne priniesla kvety a odpustila mu. To prispelo k jej kanonizácii a následnému budovaniu kostolov pod jej patronátom, akým je aj nový svätostánok v Kalábrii.Zdroj: Duccio Malagamba

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Duccio Malagamba

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon