Nové San Siro v Miláne má byť najkrajším štadiónom na svete

Nové San Siro v Miláne má byť najkrajším štadiónom na svete

Písal sa rok 1926. V Miláne bol slávnostne otvorený jeden z najväčších štadiónov v celej Európe. Domáci futbaloví priaznivci vtedy netušili, že v úchvatnom športovom stánku sa budú oslavovať obrovské víťazstvá. Napriek tomu sa takmer 100-ročná éra milánskeho San Siro čoskoro končí, no nie úplne. Dvojica veľkoklubov, ktoré majú na štadióne svoj domov, už ohlásila realizáciu futbalového stánku, ktorý má byť najkrajším na svete.

Futbalová katedrála inšpirovaná slávnymi pamiatkami

Sto ľudí, sto chutí. Aj preto je výber najkrajšieho štadióna na svete vždy skôr vecou osobného vkusu. Presne tak to vidia aj predstavitelia futbalových klubov AC MilánoInter Miláno. Tí predstavili projekt futbalovej arény, ktorá bude podľa ich slov najkrajšou na svete. Architekti z ateliéru Populous ju nazvali Katedrála, pod čo sa istou mierou podpísal dizajn inšpirovaný 2 slávnymi pamiatkami. Jednou z nich je katedrála Duomo a druhou nákupná pasáž Galleria.Zdroj: populous.com

Nový futbalový štadión v znamení inovácie a ekológie

Napriek hľadaniu inšpirácie v historickej sakrálnej pamiatke nebude mať nové San Siro nič spoločné s históriou, práve naopak. Návrh odhaľuje, že pôjde o moderný nadčasový štadión, ktorý bude vybudovaný v znamení inovácie. Kľúčovú úlohu zohrá aj ekológia a udržateľnosť, ktorej sa prispôsobí výber materiálov a technológií použitých pri stavaní a zariaďovaní arény. Tie majú zaistiť čo najvyššiu úsporu vody a elektriny, vďaka čomu štadión získa aj prestížny energetický certifikát LEEDZdroj: populous.com

Štadión bude obklopovať park s výmerou až 50 000 m²

Výstavbou samotného štadióna, ktorý má okrem organizovania futbalových zápasov slúžiť aj ako multifunkčná aréna, sa realizácia projektu nekončí. V rámci výstavby nového San Sira je naplánovaná aj revitalizácia okolitého priestranstva. Podľa návrhu má ísť o plochu s výmerou 110 000 m². Zhruba 50 000 m² zaberie veľký park, ktorý má celej štvrti vdýchnuť zelený ráz priťahujúci nielen futbalových fanúšikov, ale aj návštevníkov hľadajúcich pokojné miesto na odpočinok.Zdroj: populous.com

Cesta k výstavbe, kolaudácii a otvoreniu údajne najkrajšieho futbalového štadióna bude trvať niekoľko rokov. V priebehu tohto roka má byť predstavený druhý návrh projektu so všetkými detailmi. Po jeho schválení sa musia vybaviť všetky povolenia a právne náležitosti. Potom sa môže začať s realizáciou, ktorej výsledkom bude nové San Siro. Prvý výkop sa tak uskutoční možno až po roku 2026. Súčasný štadión oboch slávnych milánskych klubov tak zrejme ešte stihne osláviť storočnicu.  

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: populous.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon