Ako si vybrať správny pozemok pre stavbu rodinného domu

Ako si vybrať správny pozemok pre stavbu rodinného domu

v Podcasty

Alfou a omegou pre vysnívaný dom je vybrať si ten správny pozemok. Aké kritériá by sme mali pri výbere pozemku zvážiť? Čo všetko mi o mojom možnom pozemku prezradí územný plán? Aké dôležité sú inžinierske siete a ako sa cenovo pohybujú pozemky na Slovensku? Na tieto otázky nájdete odpoveď v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Jánom Palenčárom.

Ako si vybrať správny pozemok pre stavbu rodinného domu

Alfou a omegou pre vysnívaný dom je vybrať si ten správny pozemok. Aké kritériá by sme mali pri výbere pozemku zvážiť? Čo všetko mi o mojom možnom pozemku prezradí územný plán? Aké dôležité sú inžinierske siete a ako sa cenovo pohybujú pozemky na Slovensku? Na tieto otázky nájdete odpoveď v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Jánom Palenčárom.

Pri výbere pozemku budete musieť robiť kompromisy

Situácia s pozemkami na Slovensku je podobná ako pri samotných nehnuteľnostiach. Ponuka je oveľa menšia ako je záujem ľudí, ktorí by si chceli pozemok kúpiť. „Predovšetkým sa to týka pozemkov, ktoré sú v blízkosti väčších aglomerácií, to znamená v blízkosti krajských miest, prípadne väčších okresných miest,“ spresňuje prezident NARKS Ján Palenčár. Tento dopyt po pozemkoch posilnila aj koronakríza, keď máme z vlastných domovov home office alebo sme museli zostať v karanténe. Zvýšený záujem sa odrazil rovnako ako pri bytoch aj na cenách pozemkov.

Ešte predtým ako kúpime pozemok

Keď si ideme kupovať pozemok je potrebné si v prvom rade preveriť právny stav nehnuteľnosti. „Či naozaj vlastník, ktorý ponúka nehnuteľnosť, je jej skutočný vlastník. Či na pozemku neviaznu rôzne ťarchy, vecné bremená alebo práva tretích osôb,“ upozorňuje Palenčár. Potom nasledujú aj technické a vecné otázky ako je napojenie pozemku na verejnú komunikáciu či na inžinierske siete. Dôležité je sa aj uistiť, že pozemok je naozaj určený pre výstavbu rodinného domu. „Bohužiaľ stáva sa v praxi, že klienti si kúpia pozemok a až následne zistia, že na ňom nemôžu realizovať výstavbu rodinného domu, prípadne takého rodinného domu o aký majú záujem.“  O tejto skutočnosti hovorí územnoplánovacia informácia, o ktorej sa vieme informovať na miestnom alebo stavebnom úrade. Veľa sa o pozemku dozvieme aj z katastrálneho úradu a z listu vlastníctva.

Overte si, či sa na inžinierske siete môžete aj naozaj napojiť

Pre komfortné bývanie je dobré, aby bol pozemok napojený na všetky inžinierske siete – ako je elektrina, kanalizácia, vodovod, plyn a internet - najlepšie cez optický kábel. V ideálnom prípade by mali byť všetky prípojky vyvedené na samotnom pozemku. Nie vždy je to však pravidlom. Niekedy sa podľa Palenčára stáva, že inžinierske siete sa nachádzajú mimo daného pozemku. „Tu by som chcel upozorniť klientov, aby si dali pozor na to, že aj keď je deklarované, že inžinierske siete sa nachádzajú v blízkosti pozemku, to ešte neznamená, že je možné daný pozemok na tieto siete aj pripojiť. Tu je nutné si to preveriť najlepšie u správcov týchto sietí – u plynárov, vo vodárňach či v elektrárňach. Tieto informácie by mala kupujúcemu poskytnúť aj realitná kancelária.“ Optimálnym riešením je, ak sú inžinierske siete vyvedené na hranici pozemku, aby neobmedzovali ďalšiu prípadnú výstavbu. Z pohľadu hodnoty pozemku je najvýhodnejšie ho mať napojený na všetky dostupné siete. „Sú samozrejme alternatívy. Viem kúriť elektrikou, viem kúriť tepelnými čerpadlami, ktoré sú napojené na elektriku, ale stále kúrenie plynom najvýhodnejšie. Ak momentálne riešite inžinierske siete na Vašom pozemku, tak všetky komplexné informácie o plyne, dodávateľoch a vykurovaní môžete získať aj na portáli www.oplyne.info.  Ak sa potrebujete pripojiť do distribučnej siete, tak sa môžete obrátiť na SPP – distribúcia, a.s., ktorá  umožňuje podať si žiadosť o pripojenie z pohodlia domova online. Viac informácií nájdete na ich webovej stránke.

Viac o tom:

  • aké sú aktuálne ceny pozemkov
  • akú veľkosť pozemku si zvoliť
  • čo dokáže ukázať život v okolí pozemku
  • ako ovplyvňuje pozemok samotná pôda, ktorá sa na ňom nachádza
  • či sa oplatí kúpiť pozemok ako investíciu

si vypočujte v rozhovore s prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Jánom Palenčárom a redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou.

Diskusia

Podobné články

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Kúpiť nehnuteľnosť alebo radšej počkať? Kúpa nehnuteľnosti je pre mnohých z nás jednou z najväčších investícií v živote. No a vybrať tú správnu nehnuteľnosť je pre nás kľúčové. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, tak je dobré sledovať aj aktuálnu situáciu na realitnom trhu. A práve o nej sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s analytikom portálu Michalom Pružinským.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon