Koncertná sieň Opery v Sydney je po rekonštrukcii znovu otvorená

Koncertná sieň Opery v Sydney je po rekonštrukcii znovu otvorená

Slávna Opera v Sydney oslávi na budúci rok 50. narodeniny. Jubilejná oslava prebehne v zrenovovaných priestoroch. Rekonštrukciou prešla aj najväčšia z pätice hlavných sál. Koncertná sieň je po renovácii trvajúcej niekoľko rokov znovu otvorená a sprístupnená širokej verejnosti.

50-ročná história Opery v Sydney:

- projekt Opera House sa začal pripravovať v 50. rokoch 20. storočia

- výstavba sa kvôli technickým problémom predĺžila až do 70. rokov

- unikátne kultúrne stredisko bolo pre verejnosť otvorené v roku 1973

- v budove je až 5 hlavných sál, výstavný priestor aj nahrávacie štúdio

- stavba bola v roku 2007 zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO

- v roku 2012 bola ohlásená rozsiahla rekonštrukcia celého sídla operySydney Opera House, Zdroj: pixabay.com

Zrekonštruovaná je aj najväčšia sála

Niekoľkoročná obnova za desiatky miliónov austrálskych dolárov bola rozdelená na niekoľko etáp. V rámci nich sa postupne obnovili jednotlivé priestory v sídle opery. Do harmonogramu prác sa dostala aj rekonštrukcia Koncertnej siene. Jedná sa o najväčšiu zo sál, čo vyžadovalo pomerne väčší rozsah prác trvajúcich pár rokov. Ich výsledkom je funkčnejšia a pohodlnejšia koncertná sála, ktorá ponúka vyše 2000 návštevníkom lepší zážitok po technickej, vizuálnej aj emocionálnej stránkeSydney Opera House, Zdroj: Getty Images – Lisa Maree Williams

Cieľom prác bolo zlepšenie akustiky

Koncertná sieň potrebovala rozsiahlu a nákladnú obnovu z viacerých dôvodov. Jedným z nich bola zlá akustika. Najväčšia zo sál doplácala na dlhý a vysoký strop, kam unikal zvuk z pódia. Akustika nebola rovnaká v celom hľadisku. Diváci v zadných radoch počuli zvuk horšie ako tí, ktorým sa ušlo miesto v prednej časti. Všetky akustické problémy boli pri rekonštrukčných zásahoch odstránené a nové koncerty ponúkajú živý a energický zážitok každému bez ohľadu na miesto v sále.

Rekonštrukcia zlepšila aj mobilitu

Ďalším z cieľov rekonštrukcie bolo zlepšenie prístupu a pohybu po sále. Návštevníci sa okrem akustiky sťažovali aj na dostupnosť Koncertnej siene. Tá je v súčasnosti omnoho lepšia vďaka novému priechodu a výťahom. Tie boli inštalované ako bezbariérové, takže do sály sa dostanú aj vozíčkari, čo pred rekonštrukciou nebolo možné. Celý presun do jej priestorov je rýchlejší a pohodlnejší, čo sa potvrdilo aj na prvých podujatiach v znovuotvorenej Koncertnej sieni.Sydney Opera House, Zdroj: swtimes.com.au

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: pixabay.com, Getty Images – Lisa Maree Williams, swtimes.com.au

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon