Ceny bytov sa v 3. kvartáli stabilizovali, medziročný pokles však pokračuje vo všetkých regiónoch

Ceny bytov sa v 3. kvartáli stabilizovali, medziročný pokles však pokračuje vo všetkých regiónoch

Oproti celoslovenskému poklesu v polovici roku 2023, sa po lete trh s nehnuteľnosťami rozdelil. Dáta za posledné tri mesiace ukazujú otvárajúce sa nožnice medzi cenami nových a starších bytov. Rozdielne pohyby v cenách je možné pozorovať aj v niektorých lokalitách. Potvrdili to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Tretí kvartál priniesol pestrejšie čísla, ktoré naznačujú, že realitný trh sa postupne stabilizuje. Cenové ponuky sa líšia pri novších a starších bytoch, čo v silnejších lokalitách následne prejavilo v medzikvartálnych nárastoch cien. Pri menších bytoch to môžeme vidieť najvýraznejšie v Prešove (+11,5 %), Košiciach II (+6,02 %), Trnave (+5,93 %) a v Bratislave V (+5,21 %). „Narastá rozdiel medzi staršími bytmi, ktorých ceny klesajú viac a novostavbami, ktoré si svoju hodnotu držia resp. v niektorých novších projektoch aj rastú. Vidieť tiež rozdielny vývoj podľa lokalít. Je to signál, že trh už v niektorých častiach Slovenska našiel rovnováhu a stabilizoval sa“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Ako ďalej dodáva, medziročne sú však všetky regióny stále v poklese a vrátili sa späť na úroveň roku 2021.

          Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 3Q 2023

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

V treťom štvrťroku viac odolával poklesu cien segment 3-izbových bytov. Väčšie byty medzikvartálne najviac zdraželi v Trnave (+12,42 %), Košiciach II (+4,24 %), Prešove (+3,73 %) a Trenčíne (+3,47 %). Špecifickú pozíciu má vždy centrum Bratislavy, ktoré nepodľahlo celoslovenským trendom ani v tomto roku. Ceny väčších bytov v Bratislave I vzrástli medzikvartálne o 2,14 % a medziročne až o 16,87 %. „Cena 3-izbových bytov v centre Bratislavy neklesá ani v krízových obdobiach. Majitelia týchto nehnuteľností vedia, že skupina prémiových zákazníkov lokalite je stabilná a dostatočne veľká. Ukazuje sa to aj na cenovkách novoohlásených projektov v tejto časti mesta, ktoré opäť atakujú rekordné úrovne,“ dodáva Michal Pružinský.

         Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 3Q 2023

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie, Trhovereporty.sk, Nehnuteľnosti.sk

 

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon