Tajomný svet módneho návrhára Karla Lagerfelda: Vstúpte do jeho futuristického bytu na Seine

Tajomný svet módneho návrhára Karla Lagerfelda: Vstúpte do jeho futuristického bytu na Seine

Nie, nie je to obyčajný byt. Hoci sa nachádza v budove z čias Ľudovíta XIV., je prudko futuristický a má panoramatický výhľad na Seinu. Teraz, 5 rokov po jeho smrti, sa bude predávať v aukcii s vyvolávacou cenou 5,3 milióna eur.

Zdroj: Mediacorp

„Je to miesto na spanie, kúpanie a prácu," povedal Karl Lagerfeld v rozhovore v roku 2012 pre Architectural Digest France. Mimoriadne tvorivý bývalý kreatívny riaditeľ značiek Chanel, Fendi a tvorca vlastnej značky sa doňho nasťahoval v roku 2006 a žil v ňom posledných 13 rokov svojho života. Zomrel v roku 2019 vo veku 85 rokov a teraz sa jeho byt, ktorý slúžil aj ako ateliér, dostane do aukčného bloku 26. marca 2024. Licitácia sa má uskutočniť v Parížskej obchodnej a priemyselnej komore s orientačnou cenou 5,3 milióna EUR.

Zdroj: Mediacorp

„Táto aukcia predstavuje vzácnu príležitosť získať časť histórie módy a francúzskeho kultúrneho dedičstva,“ uviedla v tlačovom vyhlásení spoločnosť Paris Notaires Services, ktorá sa zaoberá predajom. Rezidencia s rozlohou približne 260 m2 sa nachádza na treťom poschodí historickej budovy v srdci parížskej štvrti Saint-Thomas d'Aquin. Šesťposchodová stavba na 17 Quai Voltaire bola pôvodne postavená v roku 1684 a ponúka výhľad na Seinu, záhradu Tuileries a múzeum Louvre.

Zdroj: Mediacorp

Keď túto rezidenciu Karl Lagerfeld v roku 2006 získal, podrobil ju dva a pol ročnej rekonštrukcii. A toto je výsledok – avantgardný apartmán, minimalistický, futuristický, miestami až trochu antiseptický. Dom má veľa čistých línií, betónové a živicové podlahy a pieskované sklenené panely. „Žiť tam je ako plávať vo vlastnej vesmírnej lodi nad veľmi civilizovanou minulosťou,“ povedal Lagerfeld pre New Yorker v roku 2007. Áno, to je dobré prirovnanie, najviac sa jeho apartmán podobá na vesmírnu loď.

Zdroj: Mediacorp

Rezidencia je usporiadaná veľmi nezvyčajne, má len jednu spálňu, kúpeľňu, šatňu a kuchyňu. Zvyšok obrovského obytného priestoru je otvorený, má tri okná od podlahy až po strop s panoramatickým výhľadom. Keďže Lagerfeld bol nenásytným zberateľom kníh, dve dlhé steny sú obložené policami s panelmi z matného skla, v ktorých bola kedysi umiestnené jeho knižné zbierka približne 300 000 kusov. Pri kúpeľni je, prirodzene, obrovská šatňa so zrkadlovými stenami od podlahy až po strop a vstavanými skriňami. Kuchyňa je na druhej strane prekvapivo jednoduchá a celá z nerezu.

Zdroj: Mediacorp

Na fotografiách môžete vidieť, že tam nie je žiadne zariadenie. Väčšina osobných vecí tajomného návrhára, vrátane ním navrhnutých kresiel a umeleckých diel, bola totiž predaná prostredníctvom série živých online predajov organizovaných aukčnou sieňou Sotheby's v rokoch 2021 až 2022. Medzi najpozoruhodnejšie patril súbor piatich párov kožených rukavíc Chanel bez prstov za 48 260 eur, kabelka Chanel z krokodíla za rekordných 94 500 eur a veľké čierne zrkadlo„Mirror Soleil Noir“ od návrhára Martina Szekelyho, ktoré sa predalo za 375 500 eur.

Zdroj: Mediacorp

Lagerfeld v priebehu rokov vlastnil mnoho domov, vrátane bytu v newyorskom Gramercy Parku a vily na Francúzskej Riviére. V čase jeho smrti patril medzi jeho majetok aj druhý byt v Paríži, hneď za rohom od bytu na Quai Voltaire, vidiecky dom z 19. storočia mimo Paríža v Louvenciennes a byt na 19. poschodí v Monaku.

Zdroj: robbreport.com

Zdroj foto: Getty Images, Mediacorp 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon