Prieskum Ifo predpovedá globálny rast cien nehnuteľností na úrovni 9 %

Prieskum Ifo predpovedá globálny rast cien nehnuteľností na úrovni 9 %

Z poklesu cien nehnuteľností vo viacerých krajinách sveta zaznamenaného v posledných mesiacoch sa nestane dlhodobý trend. Byty aj rodinné domy majú v najbližších rokoch zaznamenať ďalšie zdražovanie. V celosvetovom meradle sa má ich priemerná hodnota v nasledujúcom desaťročí zvýšiť o 9 %.

Globálny cenový rast na úrovni 9 % predpovedá nemecký inštitút Ifo spolu so švajčiarskymi analytikmi z KOF. Ich prognóza vyplýva z novej štúdie vypracovanej na základe prieskumu, v rámci ktorého bolo oslovených vyše 1400 expertov zo 133 štátov. Analytici zisťovali, aký vývoj cien nehnuteľností očakávajú v nasledujúcej dekáde. Priemerný globálny rast vyrátaný z odhadov pre jednotlivé regióny má dosiahnuť 9 %.Ilustračné foto: pixabay.com

Najvyšší nárast cien v južnej časti Ázie

Celkový celosvetový priemer zvýšil najvýraznejšou mierou juhoázijský región. V krajinách južnej či juhovýchodnej Ázie sa majú ceny nehnuteľností zvýšiť o viac ako štvrtinu. Experti predpovedajú priemerný nárast na úrovni 25,1 %, čo je najviac spomedzi všetkých regiónov sveta zahrnutých do prieskumu. Vyše 20 % cenový rast sa odhaduje aj v západnej Ázii, kde majú ceny nehnuteľností poskočiť o 22,4 %. Presne o 2 % vyšší rast sa predpovedá Strednej Amerike.

V USA a v západnej Európe pod 10 %

Obyvatelia Severnej Ameriky a západnej Európy si budú v nasledujúcom desaťročí priplácať za bývanie výrazne menej ako Ázijci. Experti z USA očakávajú nárast cien nehnuteľností na úrovni 6 %. V niektorých západoeurópskych krajinách má byť miera nárastu ešte nižšia. Vo Francúzsku sa očakáva 5,5 % zdražovanie. Ceny nemeckých nehnuteľností majú vzrásť o 7,2 %. Vo Veľkej Británii má byť rast rýchlejší, no s výsledkom 8,4 % má zaostať za východnou Európou, kde sa očakáva takmer 15 % zdražovanie.Ilustračné foto: pixabay.com

Zdroj: nehunutelnosti.sk

Zdroj: ifo.de

Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon